Ételintoleranciával is gondtalanul

Az Aquaticumban az ételintoleranciával élőknek sem kell aggódniuk: megszokott étkezési ritmusukat a megújult technológiájú Natura Étterem biztosítja.

Az utóbbi években világszerte egyre nagyobb figyelmet fordítanak a különböző táplálkozási igényeket kielégítő, speciális étrendet folytatók étkezésére. A megújult Aquaticum is csatlakozik ehhez a trendhez. Modern konyhatechnológiánknak és felkészült személyzetünknek köszönhetően nálunk az ételintoleranciával élőknek sincs okuk aggodalomra. A glutén-, laktózérzékeny és cukorbeteg Vendégeinknek az előírt (és megszokott) diétájuknak megfelelő ételeket gondosan válogatott, speciális nyersanyagokból készítjük, a HACCP előírásainak megfelelően, melyet táplálkozási szakértő felügyel. A Natura Étterembe betérő Vendégeknek lehetőségük van étlapról választva ebédelni, melyen külön piktogrammal jelöltük a különböző diétás fogásokat.

Az ételallergia hátterében - más allergiákhoz hasonlóan - a szervezet eltúlzott immunválasza áll olyan anyagokkal szemben, amelyek egészséges egyénekre nézve egyébként ártalmatlanok. Melyek azok az élelmiszerek, amelyek a leggyakrabban allergiás reakciót válthatnak ki?

Életkoronként más allergének

Előfordul, hogy egy személy több élelmiszerre is allergiás. A atópiás dermatitisz szenvedő csecsemők gyakran hajlamosak az ételallergiára, ők többnyire egy, kettő vagy három élelmiszerre is allergiásak egyszerre. 

Életkoronként más- más allergének válthatnak ki allergiás reakciót. Csecsemőknél olyan alapélelmiszerek lehetnek felelősek a tünetekért, mint a tej, a tojás, a szója, vagy a búza. A nagyobb gyerekek és fiatal felnőttek gyakrabban allergiások különféle gyümölcsökre, zöldségekre, fűszerekre, földimogyoróra, diófélékre.

Korosztálytól függetlenül a leggyakrabban allergiát okozó élelmiszerek a következők:

  • Tej- és tejtermékek
  • Tojás
  • Halak (elsősorban a fehér húsú halak, pl. dévérkeszeg, márna, vörösszárnyú keszeg)
  • Kagylók és rákok (garnéla, homár, langusta, egyéb tengeri rákok és édesvízi rákok)
  • Alma
  • Zeller, sárgarépa
  • Magvas gyümölcsök
  • Diófélék (bokormogyoró is ide tartozik), földimogyoró, különféle magok
  • Rozsliszt
  • Paprika, fűszerek
  • Szójabab
  • A tartósító- és színezőanyagok szintén potenciális allergének

Élelmiszerallergia és keresztreakciók

Azok közül, akik a zöldségekre, gyümölcsökre (pl. paprikára, almára, ananászra), fűszerekre, földimogyoróra vagy diófélékre allergiásak, sokan pollenallergiától is szenvednek. Ennek oka, hogy a pollenallergiáért felelős anyagok kémiai szerkezete hasonló az élelmiszerekben megtalálható allergén anyagokéhoz.

A latexallergiásoknál allergiás reakciót válthat ki bizonyos élelmiszerek, például banán, avokádó, kivi fogyasztása, amennyiben az áru szállítása, tárolása során latexszel (gumi) érintkezésbe került (pl. gumikesztyű). 

Élelmiszerallergiák tünetei

  • A tünetek nagyon szerteágazók lehetnek, előfordulnak bőr- és nyálkahártya-, száj-garatüregi-, légzőszervi- és gyomor-bélrendszeri tünetek.
  • A leggyakoribb tünet a bőr viszketése, kivörösödése, hólyagok jelenhetnek meg rajta, és ekcéma is kialakulhat.
  • Légúti tünet lehet a tüsszögőroham, a nátha, az orrfolyás, a köhögés, és akár asztma is kialakulhat.
  • Ritkán, de előfordulhat, hogy a beteg ajka megduzzad, szájpadlása, nyelve viszket. Súlyos esetben a torok bedagadhat, és légszomj alakulhat ki.
  • Az ételallergia emésztőrendszeri tünete lehet puffadás, kólika (görcsös hasfájás), hasfájás, hasmenés, émelygés, hányás, székrekedés.

A panaszok hátterében egyéb súlyos betegség is állhat, ezért ha ezek valamelyikét észleli, forduljon orvoshoz! A tüneteket az alkoholfogyasztás, a fizikai megterhelés és a stressz fokozza. Életveszélyes anafilaxiás sokk is kialakulhat!

Ételallergia gyanúja esetén minél hamarabb forduljon orvoshoz, hogy allergiateszt segítségével kideríthessék, mi okozza a tüneteket, és mely élelmiszer(eke)t kell következetesen kerülnie!

Ételintoleranciával is gondtalanul pihenhet a debreceni Nagyerdő szívében

A megújult debreceni Aquaticum Termál & Wellness Hotel**** felkészült személyzetével az ételintoleranciával élőknek is változatos menüt kínál.

Az ételintoleranciával élők és családtagjaik – főleg a családanyák - jól tudják, egy-egy nagyobb utazás milyen megterhelő, hiszen a speciális étrendhez elő kell készülniük, s gyakran otthonról kell vinniük a hozzávalókat, mert nem lehetnek biztosak abban, hogy az adott szálláshelyen megfelelően és megfelelő alapanyagokból elkészített fogásokat kapnak. Előfordul, hogy a személyzet sem áll a helyzet magaslatán. 

Újjávarázsolt szálloda, megújult étlap, felkészült személyzet

Az utóbbi években világszerte egyre nagyobb figyelmet fordítanak a különböző táplálkozási igényeket kielégítő, speciális étrendet folytatók étkezésére. A megújult Aquaticum Termál & Wellness Hotel**** is csatlakozik ehhez a trendhez, hogy vendégeink a lehető legjobban tudjanak kikapcsolódni és valódi pihenést jelentsen számukra a nálunk eltöltött idő.

Szállodánkban az ételintoleranciával élőknek sem kell aggódniuk, megszokott étkezési ritmusukat a megújult technológiájú Natura étterem biztosítja. Érkezésekor de akár előtte is keressék diétás séfjeinket vagy éttermi vezetőinket akik készséggel álnak az Önök rendelkezésére étkezési igényük maximális kielégítésében! Ételérzékenysége az ebédnél sem okoz fennakadást, mivel étlapunkon is bőségesen talál diétás fogásokat.

A természet színvilágát tükröző Natura étterem bőséges svédasztalával biztosítja, hogy Szállóvendégeink napja energikusan induljon és kellemesen záruljon. Itt barátságos környezetben mindenki megtalálja az ízlésének megfelelő finomságokat, a személyzet felkészülten áll a vendégek rendelkezésére. 

Modern konyhatechnológiánknak és felkészült személyzetünknek köszönhetően nálunk az ételintoleranciával élőknek sincs okuk aggodalomra.

A közeljövőben vendégeink számára egy izgalmas lehetőséget is biztosítani fogunk. A diétás konyhában kamerát helyezünk majd el, így az érdeklődők TV-n keresztül akár saját szobájukból is nyomon követhetik majd az ételek útját a nyersanyagtól a készételig, egyben az ételkészítés folyamata mellett bepillantást nyerhetnek a konyhai kulisszatitkok rejtélyeibe is.

Amennyiben laktóz -, gluténmentes vagy cukorbeteg diétát folytat, nem kell külön jeleznie, hiszen svédasztalunkról kedvére válogathat az előírt diétának megfelelő finomságok közül.

Image description
Image description
Image description
Image description

Akár étlapról is

A Natura étteremben vendégeinknek lehetőségük van étlapról választva ebédelni is, így teljes ellátást biztosítunk. Étlapunkon külön piktogrammal jelöltük a különböző diétás fogásokat. Fogyasztásaikat lehetőségük van szobaszámlára terheltetni, így egy kiadós nagyerdei séta után akár rögtön el tudnak fogyasztani egy ínycsiklandó ebédet, nem szükséges értékeikért visszamenni szobájukba. 

Ha az Aquaticum Termál & Wellness Hotel**** szolgáltatásait választja, valóban gondtalanul telik a pihenés, a kikapcsolódás tényleg kikapcsolódás lehet. Látogasson el hozzánk!

Lapozzon bele étlapunkba és itallapunkba!

További információ:

Aquaticum Debrecen Termál & Wellness Hotel****

4032 Debrecen, Nagyerdei park 1.

Tel.: + 36 52 514 111 | Fax.: + 36 52 311 730 | E-mail: hotel@aquaticum.hu

Szobafoglalás